Selecteer een pagina

Tijdens een sessie met een coachée met depressieve gevoelens gingen we aan de slag met de visualisatie terugspoel techniek, een EMDR achtige techniek. De kern van het probleem ligt in de jeugd door seksueel misbruik. Eerst nog even checken of hij zich echt 24/7 depressief voelt. Het antwoord is JA. Zelfs als hij zijn tandenpoetst, of eet, of slaapt?? Ja, waarschijnlijk wel, zegt hij. Geen neutraal gevoel? Nou, zegt hij, denk het niet, denk ik?!

En Toen?

We gingen aan de slag met het kernprobleem en het is intens en heftig wat er opkomt aan herinneringen. Toch, na 3 keer herhalen en bijna 30 minuten verder, omdat we tussendoor moeten stoppen vanwege de heftige herinnering, is door deze terugspoeltechniek met de juiste klank de intensiteit van het gevoel verlaagd. Hij moet er even van bijkomen. 

Voor het einde van de sessie nadert wil ik hem graag nog een manier meegeven hoe hij een naar gevoel kan omdraaien. Omdat de terugspoel techniek goed heeft geholpen staat hij hier gelukkig ook voor open. We oefenen de gevoelsomdraai-techniek. En warempel, hij voelt zich sinds tijden weer beter! Ik vraag hem om nog echt even zijn best te doen om zich naar of depressief te voelen, want tja hij voelde zich tenslotte 24/7 depressief. Met een verwarde maar opgeluchte glimlach op zijn gezicht bekent hij dat hij zich echt even niet mee depressief voelt. Hé dat is apart?! Maar wel dankbaar en fijn. En zo geef ik hem mee deze oefening vaker te doen zodat het depressieve gevoel steeds minder wordt en het positieve gevoel steeds meer terrein wint.

Dat aha moment is waar ik het voor doe. Mijn hart maakt een sprongetje wanneer iemand met hangende schouders binnen komt en met rechte rug en een blij gevoel de deur uitloopt.

Een paar weken later zit er al een hele andere man voor mij, vrolijker, nog wel wat dingen om aan te werken, maar hoopvol voor de toekomst

Loop jij ook rond met of ken jij iemand met depressieve gevoelens en wil je ervan af? Maak dan een afspraak met mij zodat ik je verder kan helpen